Slottet i Versailles

Slottet i Versailles är ett av de mest berömda kungliga palatsen i världen. Slottet ligger omkring 20 kilometer sydväst om Paris och det besöks hela tiden av nyfikna turister som vill se närmre på den prakt, flärd och kulturrikedom som slottet symboliserar. Namnet på slottet kommer från byn det ligger i som heter Versailles. Den var en gång avskild från huvudstaden, men idag anses Versailles vara en förort till Paris.

Slottet i Versailles är spännande både som byggnad och som den symbol för total monarki som det är. I slottet har flera olika hov huserat och med dem skapades historia som än idag anses vara viktig för att förstå det moderna Frankrike och Europa.

Kort om slottets historia

Det hela började med Solkungen, Louis XIV. Han utnyttjade den kungliga jaktstugan som fanns på platsen och började expandera denna till att bli till ett slott. 1661 så satte arkitekterna Louis Le Vau och André Le Nôtre tillsammans med dekoratören Charles Le Brun igång renoveringen och expansionen av slottet. Tanken var att det skulle bli hovets nya högkvarter. Den 6 maj, 1682, så var Versailles officiellt sett det franska hovets center.

Det som en gång varit en liten jaktstuga blev till sist ett av världens största slott och hela byggnationen tog 50 år och innefattade 4 olika byggperioder. Det var under den tredje byggperioden som slottet började se ut som det gör idag. Under denna period upprättades till exempel den berömda spegelhallen. De fantastiska interiörerna var kostsamma och krävde stor skicklighet från hantverkare och konstnärer, men man ska inte glömma den vackra slottsparken som även den är ett unikt konstverk att beskåda.

Louis den XIV son och sonson ändrade inte mycket på slottet i Versailles. Det mesta av det som tillfördes var sådant som Solkungen en gång själv uttryckt en önskan om. Efter den Franska Revolutionen så miste slottet i Versailles sin status som kungligt palats. Efter detta såldes mycket av slottets interiör av Frankrikes regering. Man sparade bara vissa delar för ett planerat museum. Efter andra världskriget så renoverades slottet i Versailles och återfick därmed något av sin forna prakt.

Ett underbart turistmål

Idag kan man besöka slottet i Versailles och se på föremål som är en mycket viktig del av Frankrikes konsthistoria. Väl vid slottet så kan man börja med att besöka den magnifika slottsparken och se på vackra konstföremål och trädgårdsarkitektur. I slottet kan man få guidade turer genom olika våningar och utställningar. Man kan till exempel besöka Marie Antoinettes privata bostad vilket är mycket spännande och intressant. Dessutom går det att se kungavåningen där Solkungen själv och sedan hans efterträdare en gång bodde.

För att besöka slottet i Versailles så kan man köpa ett pass som ger inträde till alla utställningar som finns i och omkring slottet. Det går också att köpa biljett specifikt till den del av utställningen som man är mest intresserad av. Man ska ge sitt besök till slottet i Versailles ordentligt med tid. Det här är ett gigantiskt slott med mycket att se så räkna med en liten fikapaus i den vackra miljön. Man kan förstås ta med sig barn, men de ska helst vara lite äldre för att kunna uppskatta det som utställningarna har att erbjuda och förstå bakgrunden till konstverken.© 2024 Resatillfrankrike.nu.