Franska Språket

Mellan 1600-talet och mitten på 1900-talet var franska det dominerande språket i Europa och användes främst på de politiska och kulturella arenorna. Idag har engelskan tagit över men franska kvarstår fortfarande som det andra mest studerade utländska språket i världen, efter just engelska. Franska är ett romanskt språk som härstammar från det latin som talades i antikens Rom och har nära relation till både spanska och italienska. I dagens Frankrike värnar man om det franska språkets överlevnad och man har infört lagar som skyddar det mot engelskans inflytande. Bland annat måste 40% av all musik på radion vara franskspråkig, och reklamannonser och affischer måste ha franska översättningar av utländska uttryck.

Som ett resultat av den franska stoltheten i sitt språk är Frankrike som land känt för att man ogärna talar engelska här, ens med turister. För dig som planerar ett besök i landet är det därför en god idé att vara beredd på att plocka fram skolfranskan, speciellt om besöket går utanför storstäderna och de vanliga turistorterna. I Paris klarar man sig bra på engelska men man bör ändå vara beredd på att nu och då möta någon som inte talar engelska. Men självklart ska man inte låta detta avskräcka en att resa till detta vackra land. För många som är intresserade av fransk kultur och historia är det istället en möjlighet att träna upp sina egna språkkunskaper.

Runt om i hela Frankrike finns språkskolor som är specialiserade på att lära ut franska till utländska resenärer. Oberoende av ålder och tidigare kunskaper har man här möjligheten att studera utomlands, som en del av semestern, under ett läsår, för karriären eller av rent intresse. Organisation internationale de la francophonie (OIF) som samlar länder och regeringar med betydande franskatalande befolkning eller där franska är officiellt språk, har 56 medlemmar. Även ett stort antal internationella organisationer så som EU, Internationella Olympiska Kommittén, FN och Afrikanska unionen har franska som officiellt språk. Att ha goda franskakunskaper innebär inte bara en större möjlighet att resa runt och upptäcka Frankrike, men också många andra delar av världen.

Att studera franska i Frankrike ger dig en chans att spendera en längre tid i landet och lära känna dess traditioner och kultur närmare. En språkkurs kan vara mellan en, upp emot 48 veckor, så hur länge man vill spendera här är helt upp till en själv. Lär dig franska genom att samtala med bagaren i närmaste boulangerie, med grönsakshandlaren på torget, med kyparen och taxichauffören. Här har man chansen att lära känna landet genom vardagliga möten med människor, vilket i sig är en stor del av den franska kulturen. Apropå kultur ska man förstås inte glömma den franska musiken - läs mer.

Information om språkkurser i Frankrike får du genom att kontakta det stora antal språkreseförmedlare som erbjuder kurser i Frankrike för ungdomar och vuxna.© 2024 Resatillfrankrike.nu.