Korsika

En av Medelhavets mest natursköna öar är franska Korsika. Ön har drygt 250 000 invånare och besöks årligen av över 1 miljon turister. Korsikas landskap är mycket varierande och här finner man långa bergskedjor i inlandet, på västkusten ligger det ett stort antal badvikar insprängda bland de stupande bergsklipporna som vetter mot havet. På östra Korsika hittar man milsvida sandstränder som på många ställen är omgiven av fantastisk grönska.

Korsika har på grund av sitt gynnsamma läge varit föremål för många maktkamper och detta har lett till att Korsika har varit i besittning av bland annat Grekland, Italien, Spanien, England och Tyskland innan ön för gott hamnade i Frankrikes ägo år 1769 när Napoleon Bonapartes styrkor slog ned de sista kolonisatörerna. Det har tagit lång tid att få Korsika accepterat som en del av Frankrike och så sent som på 1970 talet förbereddes en väpnad aktion från gerillarörelser för att frigöra Korsika från Frankrike men år 1999 skrev man fredsavtal och därefter så har Korsikas utveckling varit positiv.

Om man är intresserad av just Napoleons framfart så är ett besök i staden Ajaccio att rekommendera. Här kan man få gå in i det hus Napoleons bodde i och det finns även ett flertal museum tillägnade Napoleon. I denna stad är det många gator som bär hans namn och det finns även en staty av Napoleon att beskåda mitt i city.

Ajaccio är en ganska livlig och hektiskt stad med massor av trafik och folk i rörelse. Vid utkanten av staden kan man dock finna en av Korsikas många vackra stränder med kritvit sand som sträcker sig flera kilometer bort.

Korsikas andra stora stad Bastia erbjuder flera sevärdheter. Här finner man bland annat den gamla staden där man kan promenera bland trånga gator och små torg.

De flesta som reser till Korsika brukar dock välja någon av de pittoreska byar som ligger längs östkusten eller sydkusten. Här finner man bergsbyar som ligger flera hundra meter över havet och strax nedanför i någon av de vackra badvikarna ligger det milsvida stränder med fantastiska möjligheter till bad, strandliv eller dykning i det klara vattnet. För den som är intresserad av Medelhavets fiskarter finns det gott om upptäckter att göra. Här finns allt från exotiska fiskarter vid reven till valar och delfiner som simmar direkt utanför kusten.

När man är på Korsika så rekommenderas att man ger sig ut på utflykter. Runt om på ön finns det massor av smultronställen som bland annat kalkstensklipporna, bergen eller de vackra orörda kustområdena längs Korsika östra del. Bilåkningen på Korsika kan dock vara svindlande då många vägar går genom bergen eller längs de stupande klipporna vid havet med en fallhöjd på över 600 meter.

Till Korsika kan man resa året runt. Somrarna är varma och vintrarna mycket milda med varma dagar och kyliga nätter.© 2024 Resatillfrankrike.nu.