Provence

Provence täcker en ganska stor bit av Frankrike och är beläget mot Medelhavskusten vid gränsen till Italien. Provence innefattar den franska Rivieran och är känt för sitt behagliga klimat och många vingårdar. I Provence finns det många romerska landmärken som turister besöker och man kan även finna restauranger i världsklass. En semester till Provence bjuder på upplevelser för både sinne och kropp, och det finns många olika sätt att ta sig till denna region på.

Geografi

Provence betyder helt enkelt provins och det här var en av de första romerska provinserna bortom Alperna. Detta är och har varit en provins i sydöstra Frankrike under en mycket lång tidsperiod. Klimatet är bördigt och här finner man en massa spännande träd som citron, apelsin och olivträd. Det finns även vindruvor samt viktiga örtkryddor och lavendel. Under vinter och vår blir klimatet kyligare med hjälp av Mistralvinden. Den grönska som finns i Provence är också anledningen till att man traditionellt sett utvinner parfymer från detta område. Det här är också en plats där sidenindustrin har varit mycket viktig.

Språk

I Provence så har man traditionellt sett talat en unik dialekt som kallas för provensalska. Detta var något som Frankrike såg till att ändra på då man under början av 1900-talet intensivt marknadsförde franskan som första språk och på olika sätt förträngde alla lokala dialekter. Idag finns det fortfarande mindre grupper i Provence som talar det ursprungliga språket och det studeras till viss del i skolor och på universitet.

Konst

Många kända konstnärer har varit verksamma i Provence. Några exempel på dessa är Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Auguste Renoir, Henri Matisse, Pablo Picasso, Claude Monet och Edvard Munch. Dessa och andra konstnärer har skapat verk som för evigt fört Provence till världens medvetande. Provence var också en viktig plats för filmens tidiga historia. Idag är Cannes en mycket viktig knytpunkt med den årliga filmfestivalen som besöks av hela världen.

Bilsemester till Provence

Om man verkligen vill uppleva Provence så behöver man lite tid och en bil kan göra upplevelsen smidig. Då man kan köra runt på landsbygden i Provence så finns det mycket att upptäcka och se, och det råder aldrig brist på god mat. Vill man hellre njuta av den franska Rivieran så kan man flyga till Nice och sedan ta sig till den kuststad som känns mest intressant. Rivieran har många smultronställen som besöks av turister under de varma sommarmånaderna.

Provence är så populärt att den som har råd med det gärna skaffar ett sommarställe här. Det varma klimatet har en läkande effekt på kropp och själ, och husen i Provence är romantiska med en doft av en svunnen tid. En varm sommarnatt på en veranda i Provence med ett glas vin från en lokal vingård är pricken över i:et för den som gillar att njuta av livet!© 2024 Resatillfrankrike.nu.