Franska Rivieran

På franska kallas den franska Rivieran för Côte d'Azur vilket är ett namn som givetvis refererar till den azurblå färg som vattnet har vid denna kust. Den franska Rivieran sträcker sig från den italienska gränsen i öst och hela vägen väst till Saint Tropez. En del menar att man kan räkna in städerna Hyères och Cassis till den franska Rivieran. Det här är ett område som för många symboliserar det goda livet med lyx i alla dess former.

Geografi och historia

Den franska Rivieran består av sand och stenstränder samt många små städer där det även finns hamnar för den som kommer till Rivieran med båt. Det här området har varit bebott sedan förhistorisk tid och man har funnit lämningar i form av lerkärl och andra verktyg som använts av de olika civilisationer som uppstått längs denna kuststräcka. Mycket finns kvar från den romerska tiden och man kan än idag besöka amfiteatrar och andra monument som romarna upprättade i samhällen längs den franska Rivieran.

Det skulle dröja fram till 1486 innan Provence officiellt blev en del av Frankrike och fram till dess så var det olika regenter som styrde i området. Fram till slutet av 1800-talet så var Provence och franska Rivieran ett ganska fattigt område där man fiskade och utvann dofter från blommor. Det var engelsmännen som på slutet av 1800-talet startade trenden att resa till detta område för solsemestrar. Nice blev till en slags kurort för bleka britter som behövde kurera sig från sjukdomar som tuberkulos och allmän brist på solljus och på värme.

Kända städer på franska Rivieran

Saint Tropez
Den här orten var ursprungligen ett fiskeläge, men har sedan utvecklats till en badort för förmögna människor. Hamnen finns kvar och Saint Tropez har numera även en lång badstrand som är fylld med restauranger och barer.

Sainte Maxime
Detta är idag en nöjesstad med casino samt snabb båtförbindelse till Saint Tropez.

St. Raphaël
Här finns de kända attraktionerna Aquapark och Lunaland som underhåller stora som små!

Cannes
Cannes är numera mest känt för sin årliga filmfestival, men faktum är att den här staden är ett utmärkt val för konferenser och festivaler av alla slag.

Antibes
Picasso var aktiv i Antibes under flera år och därför kan man idag besöka Picasso museet in denna stad. Här finns det gott om butiker och restaurangen och badorten Juan les Pins ligger ett stenkast från Antibes.

Nice
Nice ses som den franska Rivierans centrum och här finns det till exempel en flygplats. I Nice talar man ett språk som är influerat av italienskan och det låter så pass annorlunda från vanlig franska att många kallar det för niceanska.

St. Jean Cap Ferrat
I detta område finns det sedan länge praktfulla villor och även vackra hotell. Dessutom kan man i St. Jean Cap Ferrat trakten besöka ett zoo.

Monaco
Monaco är en mikrostat i Europa och många anser att det här är ett skatteparadis. Monaco styrs av familjen Grimaldi och Furst Albert II. I Monaco är det officiella språket franska fast många av de som bor i denna stat kommer från helt andra länder och bakgrund.© 2024 Resatillfrankrike.nu.